Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır öğrencilerle kurabiye yaptı
Kacır, üniversitenin rektörlük binasında düzenlenen Trakya Bölgesi Gastronomi Araştırma ve Uygulama Mutfağı’nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, Bakanlık destekli projenin Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) Toplumsal Kalkınmaya Destek kapsamında hayata geçirildiğini söyledi. Programı. Mutfağın gençlerin gastronomi tutkusunu geliştirmek ve geleceğin şeflerini yetiştirmek amacıyla kurulduğunu belirten Kacır, “Mutfak kültürel mirasın vazgeçilmez bir unsurudur. Eşsiz bir coğrafyanın ürünü olan Türk mutfak kültürü, tarih boyunca çeşitli medeniyetlerin etkisiyle çeşitlenen bir mutfaktır.” söz konusu.
Farklı kültürlerin harmanlandığı Türk mutfağının tarihi, özgünlüğü, kültürel zenginliği ve içerdiği eserlerle eşsiz bir lezzet mozaiği olduğunu belirten Kacır, şöyle konuştu: “Bu nedenle Türk mutfağının dünya çapında tanınırlığı artıyor ve Türk mutfağının tanınırlığı artıyor. Gastronomi dünyasında kendine değerli bir yer edinmektedir.Yemek kültürümüz uluslararasıdır.Platformlarda tanıtılarak daha geniş kitlelere ulaşmakta ve ülkemizin kültürel zenginliğini yansıtmaktadır.Gastronomi ve mutfak sanatları, yeme-içme sektörü ile iç içe olup, Ülkemiz ekonomisine önemli bir pay sağlıyor. Aynı zamanda turizme ve ülke ekonomisine de katkı sağlıyor. 2022 yılında elde edeceğimiz 46,5 milyar dolarlık turizm gelirinin yüzde 16,2’sini yeme-içme bölümü oluşturuyor. Ülkemizdeki 35 milyon çalışanın yaklaşık 2 milyonu bu alanda çalışıyor.”
Kacır, her yıl 4 bin 500’ün üzerinde öğrencinin gastronomi ve mutfak sanatları bölümlerini tercih ettiğini belirterek, bu alandaki profesyonelliğin her geçen yıl arttığını kaydetti. Kacır, verimli topraklarıyla Türkiye’nin başlı başına bir gastronomi ülkesi olduğunu vurguladı.
Nitelikli istihdam ihtiyacı karşılanacak
Kacır, Kırklareli mutfağının kendine özgü lezzetleri, yöresel malzemeleri ve lezzetleriyle Türk mutfağının gastronomi haritasında değerli bir yere sahip olduğunu belirtti. Trakya Bölgesi Gastronomi Araştırma ve Uygulama Mutfağı’nın Kırklareli’nin eşsiz lezzetlerinin keşfedilmesine, korunmasına ve tanıtılmasına yardımcı olacağını belirten Kacır, şöyle devam etti:
“Bu projeyle Trakya’nın leziz lezzetlerini ve yöresel yemek kültürünü öne çıkararak Türk mutfağının dünya çapındaki konumunu daha da güçlendireceğiz. Kırklareli’nin yeme-içme bölümündeki nitelikli istihdam ihtiyacını karşılayacağız. Yaklaşık 500 metrekarelik binada Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğü tarafından tesis için tahsis edilen tesise, “Mutfak için gerekli ekipmanlar sağlanarak uygulama mutfağı kuruldu. Mutfak, gastronomi ve mutfak sanatları alanında eğitim gören öğrencilerin uygulamalı eğitim ihtiyaçlarını karşılayacak. Kadın ve genç işgücünün gastronomi alanında iş bulmasına yardımcı olacak mesleki yeterlilikler sağlayacak.”
Projenin dezavantajlı gruplarda yer alan vatandaşların istihdama katılımını kolaylaştıracağını anlatan Kacır, öğrencilerin yarı zamanlı çalışma imkanına kavuşacağını, bölgedeki işletmelerin ürün çeşitliliğini ve hizmet kalitesini artıracağını belirtti.
Gıda sektörünün sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla Bakanlığın koordinasyonunda kalkınma ajansları tarafından ülke genelinde projeler yürütüldüğünü belirten Kacır, bu alanda ekonomik ve sosyal kalkınmanın hızlanarak devam edeceğini kaydetti.
Törende Rektör Prof. Dr. Bülent Şengörur ve TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin de birer konuşma yaptı. Kacır ve beraberindekiler, açtıkları mutfağı inceleyerek akademisyen ve öğrencilerden bilgi aldı.
Mutfakta şef önlüğü giyen Kacır, tezgaha giderek öğrencilerle cevizli ve çikolatalı kurabiye yaptı, ardından kurabiyeleri misafirlere ikram etti.
Kacır daha sonra AK Parti İl Müdürlüğü’nü ziyaret ederek partililerle görüştü.